Beszámoló az IACAPAP közgyűléséről (Kiss Enikő)

2018 júliusában részt vettem a IACAPAP 23. kongresszusán Prágában. A Gyermekpszichiátriai Világszervezet közgyűlésén vezetőség választás történt, valamint sok érdekes dologról számoltak be, ami az egyes tagországok, köztük a magyarországi MAGYIPETT tagok számára is érdekes lehet.

Először az új vezetőségről:
Az új elnök: Daniel Fung (Singapur), korábban volt főtitkár is. Az új főtitkár: Christine Schwenck (német). A vezetőségben dolgozik még egy dél-afrikai-angol, egy USA/Mexikó, egy dél-kóreai, egy egyiptomi, egy nigériai, egy spanyol, egy ausztrál, egy chilei és Európa képviseletében egy finn és egy cseh gyermekpszichiáter. A vezetőség 12 tagú. Következő kongresszusok: 2020 Singapur, 2022 Dubai, 2024 Brazília.

A IACAPAP honlapján (https://iacapap.org/) sok fontos és jól használható dolog található.

IACAPAP online tankönyv (https://iacapap.org/english): Joseph M Rey és Andres Martin szerkesztésében megjelent online tankönyv, melyhez komplett angol nyelvű Power Point prezentációk valamint előadások is találhatóak.

IACAPAP MOOC (Massive Open Online Course) (https://iacapap.org/research_info):
elsősorban a kutatás iránt érdeklődő diákok és kollégák számára készült információs oldal. Előadások videó felvételei láthatók, melyek a gyermekpszichiátriai kutatás metodikájába, a publikálás lépéseibe engednek belátást.

IACAPAP ArXiv (Repository of Electronic Preprints) (http://arxiv-iacapap.org/): open access
oldal, ahova regisztrálni kell az ország egyesületének megadásával és a diákok (rezidensek) beküldhetik téziseiket, cikkeiket véleményezésre.

IACAPAP Network: ide is regisztrálni kell egy önéletrajz beküldésével, s utána on-line kommunikáció válik lehetővé a világ többi részén dolgozó kollégával

IACAPAP Journal: Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health nevű folyóirat összes cikke letölthető

IACAPAP regional schools: Elindítottak egy kezdeményezést, melynek során kb 100 fős kongresszusokat támogatnak, segítenek előadók meghívásában illetve az utazási költségek fizetésében. A cél olyan továbbképzések szervezése, melyek klinikai és közegészségügyi témákat érintenek. Az első ilyet Ukrajnában tartották 2018 novemberében, címe: Child Mental Health Protection - Different Theoretical models and scientific approaches.