Betegtájékoztatók

Autizmus spektrumzavar

Forrás: www.autizmus.hu

Az autizmus szociális, kommunikációs kognitív készségek minőségi fejlődési zavara, amely az egész életen át tartó fogyatékos állapotot eredményezhet. Ez lehet igen súlyos, járulékos fogyatékosságokkal halmozott sérülés, illetve többé-kevésbé kompenzált (ritkán jól kompenzált) állapot. 

Részletek

Hiperkinetikus zavar, tanulási nehézségek és viselkedési problémák

Dr. Farkas Margit
Vadaskert Kórház és Szakambulancia, Budapest

A hiperaktivitás-figyelemzavar szindróma (ADHD = Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) napjaink egyik legvitatottabb, legtöbb kérdést felvető gyermekpszichiátriai kórképe. A kisgyermekkori hiperaktivitás értelmezése gyakran nehézséget okozhat az orvos számára.

Részletek

Kényszerbetegség gyermek- és serdülőkorban

Gádoros Júlia dr.
Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórház és Szakambulancia, Budapest

Kényszergondolatokkal és kényszeres cselekvésekkel járó neuropszichiátriai kórképet már korai gyermekkortól diagnosztizálhatunk. A cikk a betegség gyermekkori sajátosságait, formáit ismerteti, tárgyalja a diagnosztikai és differenciáldiagnosztikai kérdéseket, valamint áttekintést nyújt a gyógyszeres és pszichológiai terápia lehetőségéről.

Részletek

Depresszió és szorongásos zavarok gyermek- és serdülőkorban

Gádoros Júlia dr.
Vadaskert Kórház és Szakambulancia, Budapest

A szerzô áttekinti a gyermek- és serdülôkorban leggyakrabban elôforduló depressziós és szorongásos zavarok epidemiológiáját, a tünetek életkori sajátosságait, kórisméjét és a BNO-10 alapján a kórképek besorolását a diagnosztikai csoportokba. Végül röviden vázolja a pszichoterápiás és biológiai kezelések formáit és indikációit.

Részletek

Máté és a tikek

Eleanor Pearl
Fordította: Tárnok Zsanett

Máténak nagyon sok tikje volt. A tik az, amikor a tested vagy az arcod egy része olyan mozgásokat végez, amiket te nem akarsz. Először Máté pislogni kezdett, ezért édesanyja elvitte szemészhez, de az orvos semmi rendelleneset nem talált.

Részletek

Gilles de la Tourette szindróma

A Német Tourette Társaság (TGD) kiadványa (1997)

Útmutató tanároknak

Részletek

Mi a Tourette-szindróma?

A Tourette-szindróma (TS) egy neuropszichiátriai idegrendszeri betegség, amelyet közös szóval tic-eknek nevezett ismétlődő, akaratlan mozgások és irányíthatatlan hangadások tartós, együttes vagy váltakozó fennállása jellemez. Némely esetben ezek a tic-ek helyzethez nem illő szavak, kifejezések hangos, és szintén akaratlan kimondását is magukban foglalják.

Részletek