Menekültek ellátása

Összegyűjtöttünk néhány hasznos linket, amelyek a háborúban közvetlenül érintett gyerekek mentálhigiénés ellátásában nyújtanak segítséget. Ezek között találhatóak szakembereknek, más segítőknek és szülőknek szóló anyagok is. 

 
Mese menekülteket befogadó családok gyermekeinek (angolul)
 
Menekült gyerekeknek képregényes segítség az átélt komplex érzések megértéséhez (angolul és ukránul)
 
Az ESCAP kezdeményezésére született irodalmi áttekintés a menekültek mentálhigiénés ellátásáról (szakembereknek, angolul)
 
Az Inter-Agency Standing Committee sok hasznos anyagára mutató gyűjtemény (klikkelhető pdf, az anyagok angolul, ukránul, ill. van, ami magyarul érhetőek el)
Mindegyik dokumentum hasznos és fontos, különösen lényeges ezek között a Bizottság sürgősségi mentálhigiénés ellátásra vonatkozó irányelve (IASC Guidelines on Mental Health and Psychosocial Support in Emergency Settings) és a pszichológiai elsősegélyről szóló írások. 
 
 
A gyerekeknél előforduló traumás tünetek feltérképezésére alkalmas kérdőív 
 
 
Önkéntesek által nyújtott pszichológiai támogatás menekültek számára (többféle nyelven)
 
Az ukrán kognitív és viselkedésterápiás egyesület közreműködésével készült pszichoedukációs anyagok (ukránul)
Ukrán kollégák elkészítettek néhány ukrán nyelvű anyagot, amelyek szülőknek nyújtanak segítséget abban, hogy a gyerekeket hogyan tudják ebben a borzalmas helyzetben támogatni. Van ezek között szó arról, hogy a szülők hogyan tudnak saját magukról gondoskodni, ill. hogyan tudják a gyerekeket támogatni ilyen körülmények között. Külön dokumentum foglalkozik azzal, hogy hogyan támogassuk a gyerekeket, ha szüleik a hadseregben teljesítenek szolgálatot, ill. ha el kell hagyni az otthonukat a háború miatt, végül pedig ukránul is készült segítség ahhoz, hogy gyerekekkel hogyan lehet a háborúról beszélni.  
Az összes ukrán nyelvű anyag összegyűjtve egy helyen itt található. Angolul pedig itt olvashatjátok az ukrán CBT Intézet igazgatójának cikkét a rezilienciáról.