Indikáción túli gyógyszerrendelés

 
Vannak gyógyszerek, amelyek hatékonyságát irodalmi adatok alátámasztják ugyan, de a diagnózis a gyógyszer alkalmazási előírásába nem kerül bele hivatalos indikációként. Ha ilyen indikációra javaslunk gyógyszert, az az ún. "off label" alkalmazás. Indikáción túli engedély kérésére minden gyógyszer esetében van lehetőség, amelynek a hatékonysága publikált adatokkal alátámasztható. 
 
Néhány gyógyszer esetében az indikáción túli engedélykérések gyakorisága és a hatékonyságot és biztonságosságot igazoló adatok miatt az OGYÉI lehetővé tette, hogy ezeket külön előzetes engedély nélkül is felírjuk. Ezekben az esetekben elegendő a felírás tényét dokumentálni, és az indikáción túl felírt készítményekről egy táblázatot vezetni, amelyet félévente el kell küldeni az OGYÉI részére.  
 
Itt találjátok meg az ilyen módon felírható készítményeket és a könnyített eljárásban alkalmazható indikációkat:
 
 
Ez pedig a táblázat, ahol ezeket a gyógyszerfelírásokat dokumentálni kell:
 
A kitöltött táblázatot az OGYÉI részére utólag, minden év február 28-ig és augusztus 31-ig az egyedi@ogyei.gov.hu emailcímre el kell küldeni.
 
Fontos szempont, hogy indikáción túli felíráskor mindig a "Teljes ár" térítési kategóriát kell megjelölni (1/2003. (I. 21.) ESzCsM rendelet 2/A. §).